Hebt u een geïrriteerde, rode, jeukende, afschilferende, aanhoudend droge huid of hebt u huiduitslag?  De kans is groot dat u een van de typische symptomen van eczema hebt.  Door deze huidaandoening zwellen de bloedvaten en worden de zenuwuiteinden geïrriteerd.  De prevalantie van eczema is ongeveer 7% van de totale bevolking. De twee meest voorkomende vormen van eczema zijn atopisch eczema en contacteczema:

Atopisch eczema is een probleem dat van bij de geboorte optreedt bij patiënten die hiervoor erfelijk, genetisch aangelegd zijn.  Opflakkeringen kunnen ontstaan door factoren zoals allergenen (voedsel, hooikoorts, enz.), astma, omgevingsfactoren, zweet, irriterende middelen, stress, enz.  Tot 20 % van de baby’s en kinderen jonger dan 5 jaar hebben eczema.
Bij volwassenen bedraagt het prevalentiepercentage ongeveer 3 %.

Contacteczema treedt bij ongeveer 9 % op en komt vaker voor bij volwassenen omdat het vaak verband houdt met hun beroep (bv. kappers, bloemisten, fabrieksarbeiders, enz.).  Contacteczema kan het gevolg zijn van een allergische of irriterende reactie op een of meerdere stoffen of producten (zoals reinigingsmiddelen, alcohol, zepen, oplosmiddelen, nikkel of producten op het werk) op het werk of in en rondom het huis.