Wat is het verschil tussen atopisch en contacteczeem?

Atopisch eczeem is het meest voorkomende type eczeem. Het is meestal aangeboren (genetische aanleg) en verschijnt meestal voor het eerst in de vroege kindertijd. Tot 15 % van de baby’s en kleine kinderen lijdt aan eczeem; bij de volwassen populatie is dat ongeveer 3 %. De eczeemopstoten kunnen worden uitgelokt door astma, allergieën, stress, omgevingsfactoren enz. Atopisch eczeem verschijnt vaak op het gezicht, de romp, de ledematen en allerhande huidplooien. Atopisch eczeem manifesteert zich via verschillende symptomen: jeuk, irritatie, rode vlekken, een voortdurend droge huid,  erosies, enz. Veel mensen met deze symptomen weten niet dat ze eczeem hebben.

Contacteczeem is het gevolg van een eenmalig of langdurig contact met een of meerdere stoffen (een irriterende stof of allergeen). Het is eigenlijk een allergische reactie van de huid op iets. Mogelijke triggers zijn: nikkel, detergenten, alcohol, kleding, zeep en andere werkgerelateerde substanties. De slachtoffers van deze vorm van eczeem zijn voornamelijk mensen die via hun werk met deze uitlokkende stoffen in contact komen: huisvrouwen, kappers, bloemisten, fabrieksarbeiders …en bejaarden, omdat hun immuunsysteem zwakker is. Contacteczeem treedt veruit het meest bij volwassenen op. Contacteczeem komt tot uiting in uiteenlopende symptomen, die vergelijkbaar zijn met die van atopisch eczeem, maar wordt ook gekenmerkt door zeer specifieke symptomen: goed definieerbare fase van irritatie, voornamelijk chronisch en schilferend, verharde plekken, jeuk, rode vlekken, lichenificatie …Contacteczeem is in veel gevallen werkgerelateerd en treedt op specifieke plaatsen op: handen en andere lichaamsdelen die in contact komen met het allergeen (daarom wordt het ook wel eens ‘handeczeem’ genoemd).

Is eczeem seizoensgebonden?

Eczeem treedt het hele jaar door op, maar opstoten doen zich vaker voor in de herfst, de winter en het begin van de lente als gevolg van de lagere temperaturen en het feit dat de huid in deze periodes van de het jaar beter bestand moet zijn tegen externe invloeden.

Wat is een medisch hulpmiddel?  Wat is het verschil met een geneesmiddel?

Een medisch hulpmiddel is doorgaans een product dat op of binnen het menselijk lichaam werkt, hetzij tijdelijk hetzij permanent, en dat gericht is op de preventie, diagnose, controle of behandeling van ziektes.

Het belangrijkste verschil met traditionele geneesmiddelen is dat een medisch hulpmiddel hoofdzakelijk een mechanische werking heeft, terwijl een traditioneel geneesmiddel een farmacologische werking heeft.  De werking van een medisch hulpmiddel gebeurt met andere woorden naast of samen met uw lichaam, terwijl een traditioneel geneesmiddel een effect heeft op de chemie van de menselijke cellen.

Tegenwoordig worden medische hulpmiddelen gebruikt om veel ernstige en chronische ziektes van hart, hersenen, blaas, spijsverteringsstelsel, enz. te verlichten en te behandelen. Ze hebben een veel betere werkzaamheid dan de traditionele therapie met chemische moleculen.  Dit is dankzij het feit dat ze doorgaans direct op de plaats waar uw lichaam hulp nodig heeft, werkzaam zijn.

Waarom kan Dermalex veilig worden gebruikt zonder beperkingen in duur of kwantiteit?

De Dermalex-producten leveren een doeltreffend resultaat en zijn veilig voor gebruik.  Het productengamma kreeg een CE-markering nadat het werd beoordeeld door de instantie TüV Rheinland.  Dit bevestigt het feit dat het Dermalex-gamma voldoet aan alle relevante aspecten van de Richtlijn medische hulpmiddelen (93/42/EEG).  Aan de klinische evaluatie, microbiologische en stabiliteitstests, en de veiligheidsniveaus van de fabrikant wordt voldaan.  Na het uitvoeren van een risicoanalyse kan tot slot worden geconcludeerd dat alle bekende risico’s als verwaarloosbaar worden beschouwd waarmee de veiligheid van het product wordt gegarandeerd.  De producten bevatten geen corticosteroïden, calcine-urineremmers, kunstmatige kleurstoffen of parabenen.

Vanaf welke leeftijd kan Dermalex Eczema worden gebruikt?

Dermalex Eczeem voor baby’s en kinderen kan worden gebruikt vanaf de leeftijd van 8 weken. Dermalex biedt het eerste doeltreffende behandelingsproduct zonder cortisone, dat veilig kan worden gebruikt bij baby’s.

Dermalex Contacteczeem kan veilig worden gebruikt vanaf de leeftijd van 6 jaar. Contacteczeem treedt voornamelijk op bij volwassenen.

Is de crème waterbestendig?

Nee.  Het product is een olieproduct op basis van water dat gemakkelijk kan worden weggewassen wanneer u doucht of een bad neemt.

Zijn er bijwerkingen?

Er zijn geen blijvende bijwerkingen waargenomen tijdens de klinische studies.  Er zijn geen allergische reacties of bijwerkingen gemeld tijdens of na de klinische waarnemingen van dit product.  Er zijn geen contra-indicaties en/of kruisallergieën gemeld tijdens en/of na de klinische waarnemingen van dit product.  De huid wordt niet dunner, vertoont niet sneller blauwe plekken of lichtgevoelige allergische reacties die het gevolg zouden kunnen zijn van Dermalex.

U kunt een voorkombaar/vermijdbaar licht branderig gevoel hebben (bij aanvang van de behandeling met de Dermalex Eczema crème die te wijten is aan een hoge aanwezigheid van alkalische aardemineralen). We raden aan om de crème op een natte of vochtige huid aan te brengen.  Wanneer u een branderig gevoel hebt, zal een verdunning met een 4- tot 5-voudige hoeveelheid water – ten opzichte van de crème – dit ongemak voorkomen.  Wanneer u dit gevoel hebt zal dat meestal na 3 tot 4 dagen verdwijnen.  Er zijn geen andere bijwerkingen waargenomen.

Kan Dermalex Eczema samen met andere geneesmiddelen worden gebruikt?

Wanneer de Dermalex Eczema crème samen met andere behandelingsmethoden wordt gebruikt (om bijwerkingen van deze behandelingsmethoden te verminderen of om de doeltreffendheid van de therapie te bevorderen), wordt ten stelligste aangeraden uw arts, dermatoloog of apotheker te raadplegen voordat u de behandeling met de crème Dermalex Eczema start.

Wat is de SCORAD-index?

De Scoring Atopic Dermatitis (SCORAD) is het meest gebruikte hulpmiddel om de ernst van eczema te kunnen meten (deze wordt beschouwd als de gouden meetstandaard).  De SCORAD combineert de beoordeling van de ernst van laesies en het aangetaste gebied in één enkele score van 0 (geen ziekte) tot 72 (maximale ziekte).

Aan het begin van de testperiode worden de symptomen en de omvang gemeten op het lichaam van de patiënt, waarna dit vertaald wordt in een percentage (wordt SCORAD X genoemd).  Aan het einde van dezelfde testperiode wordt dit herhaald (SCORAD X).