Wat is een medisch hulpmiddel? Wat is het verschil met een geneesmiddel?

Een medisch hulpmiddel is doorgaans een product dat op of binnen het menselijk lichaam werkt, hetzij tijdelijk hetzij permanent, en dat gericht is op de preventie, diagnose, controle of behandeling van ziektes.
Het belangrijkste verschil met traditionele geneesmiddelen is dat een medisch hulpmiddel hoofdzakelijk een mechanische werking heeft, terwijl een traditioneel geneesmiddel een farmacologische werking heeft. De werking van een medisch hulpmiddel gebeurt met andere woorden naast of samen met uw lichaam, terwijl een traditioneel geneesmiddel een effect heeft op de chemie van de menselijke cellen.

Tegenwoordig worden medische hulpmiddelen gebruikt om veel ernstige en chronische ziektes van hart, hersenen, blaas, spijsverteringsstelsel, enz. te verlichten en te behandelen. Ze hebben een veel betere werkzaamheid dan de traditionele therapie met chemische moleculen. Dit is dankzij het feit dat ze doorgaans direct op de plaats waar uw lichaam hulp nodig heeft, werkzaam zijn.

Waarom kan Dermalex veilig worden gebruikt zonder beperkingen in duur of kwantiteit?

De Dermalex-producten leveren een doeltreffend resultaat en zijn veilig voor gebruik. Het productengamma kreeg een CE-markering nadat het werd beoordeeld door de instantie TüV Rheinland. Dit bevestigt het feit dat het Dermalex-gamma voldoet aan alle relevante aspecten van de Richtlijn medische hulpmiddelen (93/42/EEG). Aan de klinische evaluatie, microbiologische en stabiliteitstests, en de veiligheidsniveaus van de fabrikant wordt voldaan. Na het uitvoeren van een risicoanalyse kan tot slot worden geconcludeerd dat alle bekende risico’s als verwaarloosbaar worden beschouwd waarmee de veiligheid van het product wordt gegarandeerd. De producten bevatten geen corticosteroïden, calcine-urineremmers, kunstmatige kleurstoffen of parabenen.

Zijn er diverse soorten psoriasis?

Er bestaan vijf soorten:
psoriasis vulgaris (plaque), guttata, inversa, pustulosa en universalis, waarvan psoriasis vulgaris de soort is die het vaakst voorkomt (80 % van alle patiënten) Psoriasis manifesteert zich in diverse vormen die elk verschillende kenmerken vertonen. Doorgaans heeft iemand slechts één soort psoriasis tegelijkertijd. Doorgaans zal één soort psoriasis verdwijnen en komt een andere vorm van psoriasis tot uiting als gevolg van een uitlokkende factor.

Plaque
Plaque psoriasis (psoriasis vulgaris) is de meest voorkomende vorm van de ziekte. Ongeveer 80 procent van wie psoriasis heeft, heeft deze vorm. Psoriasis vulgaris wordt gekenmerkt door dikke, ontstoken, rode laesies die bedekt zijn met zilverwitte schilfers (dode huidcellen). Meestal komt het voor op de ellebogen, knieën, hoofdhuid en onderrug. Het gebruik van de psoriasiscrème Dermalex wordt als zelfmedicatie aanbevolen voor deze vorm van psoriasis. Bij andere vormen van psoriasis moet een dermatoloog de symptomen onder controle trachten te krijgen/houden (het is mogelijk dat hij/zij combinatietherapieën aanraadt van de psoriasiscrème Dermalex met andere topische/systemische geneesmiddelen en een lichttherapie).

Guttata
Psoriasis guttata is een vorm van psoriasis die vaak in de kindertijd of bij jongvolwassenen voor het eerst voorkomt. Het woord ‘guttata’ is van het Latijn afkomstig en betekent ‘druppel’. Deze vorm van psoriasis uit zich in de vorm van kleine, rode, afzonderlijke vlekjes op de huid. Over het algemeen komen guttata-laesies op de romp en ledematen voor. Gewoonlijk zijn deze vlekjes niet zo dik als de laesies van plaque.
Psoriasis guttata komt vaak vrij plots op. Diverse aandoeningen kunnen een aanval van psoriasis guttata uitlokken, waaronder een infectie van de bovenste luchtwegen, een keelinfectie als gevolg van streptokokken (keelontsteking), tonsillitis, stress, huidletsel en de toediening van bepaalde geneesmiddelen waaronder (sommige) antimalariageneesmiddelen en bètablokkers.

Inversa
Psoriasis inversa komt in de oksels, lies, onder de borsten en in andere huidplooien rondom de geslachtsdelen en billen voor. Deze soort psoriasis uit zich in de vorm van helderrode, gladde, blinkende laesies. Psoriasis inversa is te wijten aan irritatie als gevolg van wrijven en zweten vanwege de plaats in huidplooien en gevoelige gebieden. Mensen met overgewicht en mensen die diepe huidplooien hebben, kunnen er meer last van hebben.

Pustulosa
Psoriasis pustulosa komt vooral bij volwassenen voor en wordt gekenmerkt door witte blaren met niet-infectieuze etter (ze bestaan uit witte bloedcellen) met eromheen rode huid. Er zijn drie soorten psoriasis pustulosa. Psoriasis pustulosa kan beperkt zijn tot bepaalde lichaamsgebieden, zoals handen en voeten, of kan het grootste deel van het lichaam bedekken. Het begint met huid die rood wordt: daarna worden pusblaren en schilfers gevormd.
Psoriasis pustulosa kan worden veroorzaakt door geneesmiddelen die worden ingenomen, irriterende topische middelen, te veel blootstelling aan uv-licht, zwangerschap, systemische steroïden, infecties, stress en plotse stopzetting van systemische geneesmiddelen of krachtige topische steroïden.

Universalis
Psoriasis universalis is een vorm van psoriasis met vooral ontstekingen die het grootste deel van het lichaamsoppervlak aantast. Het kan gepaard gaan met von Zumbusch-psoriasis pustulosa. Het wordt gekenmerkt door periodieke wijdverspreide, vuurrode huid en loskomen van zeer grote schilfers in plaats van kleinere schilfers. De rode en afschilferende huid gaat vaak gepaard met erge jeuk en pijn, een versnelde hartslag en wisselende lichaamstemperatuur.
Mensen die symptomen hebben van een opflakkering van psoriasis universalis moeten meteen een arts raadplegen. Psoriasis universalis leidt tot eiwit- en vochtverlies, wat tot een ernstige ziekte kan leiden. De aandoening kan ook een infectie, longontsteking en congestief hartfalen uitlokken. Mensen met een ernstige vorm van deze aandoening moeten vaak in het ziekenhuis worden opgenomen.
Bekende uitlokkende factoren van psoriasis universalis zijn onder meer het abrupt stopzetten van een systemische behandeling voor psoriasis, waaronder cortisonen; een allergische reactie op een geneesmiddel met köbnerfenomeen tot gevolg; ernstige zonnebrand; infectie; en geneesmiddelen zoals lithium, antimalariamiddelen; en krachtige koolteerproducten.

Wat is de oorzaak van psoriasis?

Psoriasis kan niet worden genezen. Het uit zich wanneer het immuunsysteem foutieve signalen uitstuurt die de groeicyclus van huidcellen versnellen.

Hoewel we de echte oorzaak van psoriasis niet kennen, denken we dat psoriasis een gevolg is van genen die een invloed hebben op de immuunrespons in de huid, waarbij deze bij vergissing tegen de eigen lichaamscellen gericht is.
Onderzoekers zijn van mening dat dit het gevolg is van een ontsteking en een overmatige productie van huidcellen. Vooral T-cellen, een soort witte bloedcellen die de normale immuunrespons helpen, worden onnodig geactiveerd.
De T-cellen worden door de langerhanscellen – deze zijn aanwezig in de bovenste laag van de huid als eerste afweermechanisme van het immuunsysteem – dermate geactiveerd dat ze een invloed hebben op een reeks reacties die leiden tot een blijvende ontsteking, terwijl de proliferatie van de huidcellen wordt versneld.
Normaal duurt het één maand voordat huidcellen zich hebben ontwikkeld, gerijpt zijn en zich naar het oppervlak van de huid begeven, waar ze dan gelijkmatig afgestoten worden.
Bij psoriasis rijpen de huidcellen en begeven ze zich naar het oppervlak in minder dan één week tijd, waar ze zich dan ophopen. Hierdoor worden schilfers in de rode, ontstoken weefsels gevormd.
Het beschadigt de barrière van de huid waardoor de huid vatbaarder wordt voor aanvallen van buitenaf waardoor dan weer de ontsteking wordt gestimuleerd.

Wat zijn de belangrijkste symptomen van psoriasis?

Symptomen variëren in ernst van nauwelijks merkbaar tot opstoten van laesies die het grootste deel van het lichaam bedekken.
- Meer dan de helft van de gevallen is mild van aard en bedekt minder dan 3 procent van het lichaam; minder gevallen zijn matig van aard. 1
- Het uit zich in de vorm van dikke, rode vlekken die bedekt zijn met een zilverwitte ophoping van dode huidcellen, schilfers genoemd. Andere typische symptomen zijn jeuk, rode, verharde en aanhoudend droge huid.
- Wordt hoofdzakelijk op de hoofdhuid, het gezicht, de rug, ellebogen, handpalmen, benen, knieën en voetzolen aangetroffen.
- Krabben als gevolg van de jeuk verergert de symptomen waardoor de patiënt weer jeuk krijgt. Hierdoor ontstaat een vicieuze cirkel van jeuk-krabben-ontsteking.
Jeuk -> krabben -> beschadigde huid -> ontsteking -> jeuk

Is psoriasis seizoengebonden?

In de literatuur wordt het volgende onderscheid gemaakt: winter-, zomer- en niet-seizoengebonden psoriasis. Veranderingen in weersomstandigheden, droge lucht, vochtige lucht, afwisselend koude en warme lucht, winterdepressie/een tekort aan zonlicht hebben naar verluidt allemaal een grote invloed op de duur, frequentie en ernst van de symptomen. Bij koud weer, te weinig zonneschijn, een daling van de vochtigheid in verwarmde woningen en in woningen met airconditioning net als bij keelinfecties heeft psoriasis de neiging om opflakkeringen te vertonen. Ook psychologische stress blijkt een negatief effect te hebben.

Vanaf welke leeftijd kan Dermalex Psoriasis worden gebruikt?

Dermalex Psoriasis kan vanaf 14 jaar en ouder worden gebruikt.

Kan de Dermalex Psoriasis crème op alle vormen van psoriasis worden gebruikt?

Niet voor psoriasis guttata en pustulosa.

Is de Crème waterbestendig?

Nee. Het product is een olieproduct op basis van water dat gemakkelijk kan worden weggewassen wanneer u doucht of een bad neemt.

Hoe ontstaat de typische kleur van de crème (‘groen’)?

De crème heeft de natuurlijke kleur van zijn bestanddelen: de kleur en geur worden niet aangepast. De bedoeling is dat de crème een therapeutisch effect heeft met de minst schadelijke samenstelling. Na het aanbrengen van de crème laat die geen enkel(e) spoor of kleur op de huid achter.

Zijn er bijwerkingen?

Er zijn geen blijvende bijwerkingen waargenomen tijdens de klinische studies. Er zijn geen allergische reacties of bijwerkingen gemeld tijdens of na de klinische waarnemingen van dit product. Er zijn geen contra-indicaties en/of kruisallergieën gemeld tijdens en/of na de klinische waarnemingen van dit product. De huid wordt niet dunner, vertoont niet sneller blauwe plekken of lichtgevoelige allergische reacties die het gevolg zouden kunnen zijn van Dermalex.

U kunt een voorkombaar/vermijdbaar licht branderig gevoel hebben (bij aanvang van de behandeling met de Dermalex Psoriasis crème die te wijten is aan een hoge aanwezigheid van alkalische aardemineralen). We raden aan om de crème op een natte of vochtige huid aan te brengen. Wanneer u een branderig gevoel hebt, zal een verdunning met een 4- tot 5-voudige hoeveelheid water – ten opzichte van de crème – dit ongemak voorkomen. Wanneer u dit gevoel hebt zal dat meestal na
3 tot 4 dagen verdwijnen. Er zijn geen andere bijwerkingen waargenomen.

Kan Dermalex op de geslachtsdelen en ogen worden gebruikt?

Vermijd contact met de ogen en geslachtsdelen. Als het product er toch mee in contact komt, spoel dan grondig met lauwwarm water.

Kan Dermalex Psoriasis samen met andere geneesmiddelen worden gebruikt?

Wanneer de Dermalex Psoriasis crème samen met andere behandelingsmethoden wordt gebruikt (om bijwerkingen van deze behandelingsmethoden te verminderen of om de doeltreffendheid van de therapie te bevorderen), wordt ten stelligste aangeraden uw arts, dermatoloog of apotheker te raadplegen voordat u de behandeling met de crème Dermalex Psoriasis start.

Wat is de PASI-index?

De Psoriasis Area and Severity Index (PASI) is het meest gebruikte hulpmiddel om de ernst van psoriasis te kunnen meten (deze wordt beschouwd als de gouden meetstandaard). De PASI combineert de beoordeling van de ernst van laesies en het aangetaste gebied in één enkele score van 0 (geen ziekte) tot 72 (maximale ziekte).
Aan het begin van de testperiode worden de symptomen en de omvang gemeten op het lichaam van de patiënt, waarna dit vertaald wordt in een percentage (wordt PASI X genoemd). Aan het einde van dezelfde testperiode wordt dit herhaald (PASI X).